torstai 6. heinäkuuta 2017

Konehommista kasteluun


Torstaiaamu alkoi Avantin noudolla seuraavalle työmaallemme. Vuorossa oli laatoitusten pohjien tekoa ja se alkoi kivituhkan ajolla laatoitusalueelle. Eli ensimmäisenä osaltani tein konehommia työmaahan ja työsuunnitelmiin tutustumisen jälkeen. Kivituhkasta (0-6 mm) tehtiin laatoituksen asennushiekkakerros. Kerroksen vahvuus oli 3-5 cm.


Asennushiekkaan asennettiin yhteistyössä ohjauskiskot varmistaen kallistukset. Myös asennettavat laatat siirrettiin lähemmäksi työskentelyaluetta.


Laattojen asentamisessa käytettiin apuna myös linjalankaa. Tämän kerrostalon pihamaan grillauspaikalle johtaa myös laatoituskäytävä sekä portaat. Tästä ja vinoista autokatoksen seinistä johtuen laatoitus aloitettiin portaan lähtökohdasta. Tästä ladonnassa etenimme sitten kahta kulmaa kohtin varmistaen ajoittain linjojen pysymisen ja laattojen kulmien suorakulman. Osan laattojen asentamisesta hoidin itsenäisesti työkavereiden tehdessä työmaakatselmusta ja perehtyessä työsuunnitelmiin.



Työpäivän lopuksi sain tehtäväkseni taimikuorman tarkistuksen ja purun sekä jaottelun työmaittain. Joukossa oli myös huomisen työmaamme jälkitoimituksessa olleet paikkausistutuksen taimet (kurtturuusu, koivuangervo ja lamoherukka), joiden osalta tein esikastelun.




-pia



keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Viherrakentajan monipuolinen työpäivä.



Keskiviikko aamu alkoi taimien hakemisella taimimyymälästä ja niiden istuttamisella liikennevahinko kohteessa. Korvaustaimet olivat ns. maxitaimia/astiataimia. Istutettavana oli timanttituija sekä pensasaidan taimet (6 kpl); aitaorapihlaja ja puistosyreeni.



Istutustehtävän jälkeen siirryimme Ainolaan, jossa viimeistelin eilen iltapäivällä tekemäni nurmetuksen jyräämällä. Kylvetty nurmensiemen ei huuhtoudu sadevesien mukana poista ja kiinnittyy myös paremmin kasvualustaansa. Jyräämisen tein kahteen suuntaan.






Seuraavaksi tiivistin betonilaatoituksen alle tulevan kantavan kerroksen, joka oli aikaisemmin muotoiltu ja tasattu. Valmiin puutarhakalusteryhmän alle tulevan laatoituksen ja siihen johtavan käytävän koko on noin 10 m2. Lisäksi ennätin ennen seuraavaan työkohteeseen siirtymistä levittää ja tasata noin 3 metrin kulkuväylälle kivituhkan.


Työpäivästäni suurin osa kului kivitöiden parissa osallistuen erityövaiheisiin monipuolisesti.


-pia

tiistai 4. heinäkuuta 2017

Nurmetus


Tiistain työpäivän viimeisenä työtehtävänä oli kerrostalon leikkialueen reunassa olevan alueen nurmettaminen. Leikkialueella on tehty muutos- ja kunnostustöitä aiemmin ja sen yhteydessä nurmialuetta on laajennettu. Alueelle oli tehty kylvönurmikon kasvualusta, joka oli leivitetty ja tasattu koneellisesti pohjamaan päälle. Seuraavaksi nurmikon kasvualustan tasaus viimeisteltiin haravan avulla samalla varmistaen myös kallistuksien oikeat suunnat. 


Nurmialueen laitaan tulee vielä myöhemmin kivituhkasta tai murskeesta kulkuväylä, joten sen reunan osalta aivan tarkka rajaus jäi tekemättä.



Tasauksen jälkeen vuorossa oli nurmikon kylvö. Kylvön tälle pienelle alueelle tein käsin. Kylväessä huomioin tuulen suunnan ja voimakkuuden huolehtien samalla, ettei nurmen siementä mene hiekka-alueelle. Alueelle ei ole määritelty hoitoluokitusta. Siementen kylvömääräksi käytin nurmikkoluokka A2 kylvömäärää eli 2,5 kg/aari.





Kylvön jälkeen peittelin siemenet noin sentin syvyyteen haravan avulla. Alueen jyrääminen jäi seuraavalle aamulle eli tähän kohteeseen palataan vielä. Lopuksi siistin ympäristön ja keräsin käyttämäni työvälineet pois.


-pia





Puun istuttaminen


Kasvillisuusryhmän kunnostuksen jälkeen sain tehtäväkseni puun istuttamisen myös samaiselle vahinkoalueelle. Kyseessä oli vaahtera ja paakkutaimi. Työn aloitin kokoamalla tarvitsemani työvälineet istutuspaikan läheisyyteen. Tarvitsin työssäni lapion, rautakangen, sahan, sivuleikkurit, puukon, vesikannuja, kaksi tukiseivästä, puun sidontanauhaa, lekan, haravan ja nurmensiemeniä.


Paakkutaimi oli toimitettu hetkeä aiemmin työmaalle. Tarkistin ensimmäisenä juurenniskan sijainnin, koska minulle oli kerrottu, että erityisesti viimeaikoina toimitetuissa koivun taimissa juurenniska on useasti ollut 5-10 cm juuripaakun pinnan alapuolella/mullassa. Tämän taimen osalta juuren niska oli noin 5 cm:n syvyydessä pinnasta. Maan pinta tulee juurenniskan tasolle. Kasvualustan osalta varmistin riittävän määrän, puilla 80 cm. Tässä paikassa istutussyvyydessä kasvualustaa oli noin 60-70 cm, mutta  vastaavasti leveyssyynnassa yksittäispuuna hyödynnettävää kasvualustaa on hyvin. 


Oikean istutuskorkeuden varmistin käyttäen apuna tukiseivästä. Puu istutetaan pieneen kumpuun huomioiden ensimmäisten vuosien maan tiivistymisen. Istutuskuopan kaivoin lapiolla ja noin 20 % suuremmaksi kuin itse paakku huolehtien istutuskuopan pohjan muotoilusta ja tiivistämisestä. Istutuskuopan ollessa sopiva, puuntaimi siirretään kuoppaan nostaen ympärillä olevasta kankaasta ja metalliverkosta. Näin varmistetaan, että juuret eivät vaurioidu. Maatumaton kangas poistetaan. Maatuvan kankaan voi avaamisen jälkeen painaa istutuskuopan pohjalle. Seuraavana ennen kuopan täyttöä tehdään imeytyskastelu. Veden imeydyttyä täytetään kuoppa ja tiivistetään maa-aines.  


Istutettuani puun tein juuripaakun ulkoreunojen tasalle kasvualustasta kohouman. Se pitää kasteluveden kohouman sisäpuolella, kunnes vesi on imeytynyt maahan. Tärkeää on muistaa poistaa kohouma syksyllä, jottei siihen jäävä ja jäätyvä vesi vioita puun juurenniskaa ja juuria talven aikana.



Istuttamisen jälkeen vuorossa oli puun tuenta. Puiden tueksi käytin tukiseipäitä (käsittelemätön puu), joiden korkeudeksi tuli noin 1/3 puuntaimen pituudesta. Tukiseipäitä varten tein rautakangen avulla maahan reiät varmistaen, että tukiseiväs tulee uppoamaan aina tiivistettyyn maapohjaan saakka. Seipäät iskin lekan avulla tukevasti tiiviiseeen maapohjaan. Tukiseipäiden yläpäiden suunta on hiukan puun rungosta poispäin ja ne lyödään maahan niin, että lopullisesti ne ovat samassa korkeudessa. Tukiseipäiden sijoituksessa puihin nähden huomioin myös mahdollisen lumen aurauksen lähellä olevalta käytävältä niin, että ennen puun runkoa edessä on toinen tukiseiväs. Toinen tukiseiväs on vastapuolella sekä yhtä kaukana rungosta molemmat.




Tuenta viimeistellään leveällä ja pehmeällä sidontamateriaalilla, mikä ei hankaa ja vioita puun kuorta. Sidontamateriaalina käytämme tähän tarkoitettua muovista puuntukisidosta. Sidoksesta leikataan kaksi saman mittaista nauhaa. Sidontanauhat sijoitetaan vaakasuoraan. Sidontanauhoja laitettaessa huomioidaan puun rungon suorassa pysyminen ja riittävä napakkuus. Sain ohjeistuksen hyväksi ja tukevaksi koetusta sidontatavasta työkaveriltani, joka aikaisemmin on ollut mukana Jyväskylässä kehätien rakentamisen yhteydessä lähes sadan puun taimen istuttamisessa ja tuennassa. Lopuksi katkaisin ylimääräiset sidontanauhonen päät. Puun tuennalla huolehditaan puun pystyssä pysyminen juurtumisen ajan (2-3 vuotta).


Puun taimen ympärille olisi hyvä laittaa kate vähintään metrin halkaisijaltaan olevalle alueelle muttei aivan puun runkoon kiinni. Näin varmistettaisiin, ettei puu vaurioidu nurmenleikkuun ja huoltotöiden yhteydessä. Tässä istutuksessa katteen laittaminen ei kuulunut työtehtävään. Viimeistelin puun istutusalueen ympäristön haraamalla pintamullan ja kylvämällä siihen nurmensiementä. Istutusympäristö on uutta nurmialuetta, jonka osalta aikaisemmin on tiivistäminen jäänyt kevyehköksi ja siksi alueella liikuttaessa syntyi pienelle alueelle vaurioita. Viimeistelyyn kuuluu taimistojen merkintöjen poistaminen.


-pia



Kasvillisuusryhmän kunnostus

Maanantain työpäivä vierähti ammattiosaamisen näyttöjen parissa. Näytöissä työtehtävinä puiden ja pensaiden leikkaus, hoitosuunnitelma, kasvien istuttaminen sekä viheralueiden kivitöiden tekeminen. Valitettavasti päivä oli osaltani niin aktiivinen, että oma dokumentointi jäi vähäiseksi. Muutama kuva kivitöiden osalta.

Tänään työviikko jatkui erillaisten viheralueen rakentamiseen liittyvien tehtävien parissa. Ensimmäisenä kävimme viimeistelemässä aiemmin valmistuneen istutusaltaan kuorikatteella.




Seuraavana kohteena oli Ainolan tanssilavan pihapiirissä sattuneen vesivahingon aiheuttaman kasvillisuusryhmän  kunnostus. Kasvillisuusryhmä sijaitsee rinteessä ja siihen on aiemmin istutettu lamoherukkaa. Sattuneen vahingon vuoksi alueelle on valunut erilaisia maa-aineksia, kuten hiekkaa ja kivituhkaa kuorikatteen ja osittain kasvien päällekin vaurioittaen taimia.


Tehtyämme paikan päällä työsuunnitelman päädyimme poistamaan kasvillisuusryhmän vallanneet rikkakasvit vahingon kohteena olleelta alueelta, jotta saisimme esiin olemassa olevat taimet sekä vioittuneet/poistettavat taimet. Varsinaisesti rikkakasvien poisto ei kuulunut työhömme, mutta varmistaaksemme istutettavien uusien taimien paikat ja määrät sekä helpottaaksemme katteen levittämistä päädyimme tekemään tämän työvaiheen. Saatuamme uusien taimien sijoituspaikat jaoin  taimet valmiiksi istutuspaikoilleen.


Taimien istuttamisen jälkeen merkitsimme taimet, jotta katteen levittäminen olisi helpompaa ja havaitsemme olemassa olevien pienten ja hentojen taimien sijainnin paremmin katteiden joukosta. Merkkikepit laitoimme yhteisesti sopien kasvien yläpuolelle rinteessä. Tämän kasvillisuusryhmän osalta viimeistely jatkuu seuraavan päivänä kuorikatteen saatuamme sen levittämisellä. Kuorikatetta levitetään 7 senttimetrin kerros. Tähän kasvillisuusryhmään laskin katetta tarvittavan 5,5 m3. Katetta ei saada levitettyä koneellisesti vaan se voidaan toimittaan vain välittömään läheisyyteen, josta sen levitämme pressua hyväksi käyttäen. Kottikärryllä tehtävä työ on hidasta. Samalla laskin katteen tarpeen kahteen muuhunkin kasvillisuusryhmään. Kaiken kaikkiaan katetta tarvitaan 8 m3.


-pia