tiistai 31. toukokuuta 2016

Puhelinkopin tomaatit...


...Ne ihanaiset ovat siis innostuneet kukkimaan oikein todella ja useampia raakileita on jo tulossa. Eilen oli pakko vielä virittää tukilangat, jottei niiden laittaminen mene liian haasteeliseksi kasvun ollessa tällä hetkellä huimaa.


Vaikka kylvin itse sekä tomaatin että kurkun siemeniä, on nämä nyt istutetut taimet hankittu Viinikan puutarhalta Puuppolasta. Omat taimeni ovat vielä huomattavasti pienempiä ja niiden osalta kukinta ja sadon odotus jää huomattavasti myöhemmäksi.


Ja vaaleanpunaisen kottikärryn Verbenat nauttii olostaan, kasvavat ja kukkivat!


Aurinkoista ja kukkaloistokasta kesäkuun alkua meille kaikille :-)

-pia

maanantai 30. toukokuuta 2016

Koulunsa päättäville ja valmistuville kukkia


Tänään aamu ja viikko alkoi Hollannin kukkatukun autojen käynnillä. Minnan Ruusupuun täytti tuhannen erilaisen ruusun lisäksi muun muassa, hortensiat, pionit, neilikat, germiinit, leikkovihretä jne. Mielettömän ihania kukkia kaikki. Tämän viikon lopulla ja ensi viikonloppuna näistä suurinosa löytää tiensä koulunsa päättävien sekä ammatti- ja ylioppilastutkintoihin valmistuvien nuorten onnittelukukiksi ja koteihin kahvipöytien asetelmiin.





-pia

Alppimaan ihanuuksia


Alppien kellomaassa kukkaloisto oli kerrasaan huumaava sillä viime viikolla Alppiruusujen (Rhododendron) kukinta oli parhaimmillaan. Voi miten kauniita ja ennen kaikkea valtavan kookkaita  nuo olivatkaan. Harmiksi vaan, koko todellisuutta ei saanut vangittua näihin otoksiin.

 


Toki myös muutakin ihasteltavaa riitti...




-pia

Kurkut ja tomaatit kasvihuoneeseen


Reilu viikko sitten istutin kasvihuoneeseeni tulevien kurkkujen taimet. Käytän jo kolmatta kesää Biolanin kastelualtaita ja niihin tarkoitettuja kasvusäkkejä. Pihamaallamme on ollut muutama vuosi sitten haitaksi asti lehtokotiloita ja senkin vuoksi päädyin aikanaan kasvihuonetta rakentaessamme siihen, että hyödynnän mahdollisuutta vaihtaa kasvualusta vuosittain. Näin myös varmistuu siitä, että mahdolliset kasvien taudit ja tuholaiset saadaan hävitettyä paremmin. Kasvusäkkien maa-aines on hyvin hyödynnettävissä syksyisin maanparannusaineksena.


Kun kastelualtaan putkistot on paikalleen asennettu, täytetään ne kasvusäkissä olevalla kasvualustalla. Itse kylläkin käytän täytössä normaalia puutarhamultaa. Asetan sitten kasvusäkin kastelualtaan päälle ja teen kasvien taimille tarvittavat aukot. Näiden aukkojen kautta kaivan reitin kastelualtaan putkien kohdalle ja teen ristiviillot. Niiden avulla saan auki yhteyden kasvusäkin ja putkiston mullan kanssa ja jatkossa kastelusysteemi toimii.


Yhteen kasvusäkkiin istutan ohjeen mukaan kolme tainta. Joskus olen ahnehtinut ja istutanut enemmän, mutta sen näkee sadon määrässä myöhemmin. Ei riitä kasvualusta ja lannoitus isommalle määrälle kuin mitä valmistaja on alunperin ajatellut. Ja toisaalta kasvaa aivan liian tiheä kasvusto sekä kurkun ja tomaatin näkökulmasta.



Kolmesta kasvihuonekurkustani on kasvanut reilussa viikossa kukkivia yksilöitä, joissa on jo nähtävissä myös kurkkujen alkuja. Pian siis pääsee ensimmäisten kurkkujen sadonkorjuuseen :-)

Samaan aikaan istutin punaiseen puhelinkoppiini tomaatit. Täytyypä niistä napata huomenna kuva tänne. Niissäkin on jo valtavasti kukkaa ja ensimmäisiä pieniä tomaatin alkuja.

-pia


Vaaleanpunainen kottikärry


Toissa viikolla saivat pihan kesäkukkaistutukset jatkoa ja vaaleanpunaisen kottikärryn täytti lukuisat Verbenat. Jo nyt kukkien väriloisto on silmiä hivelevää. Mitä se onkaan hetken päästä?

-pia

tiistai 17. toukokuuta 2016

Kesäkukkia kotiin


Tänään olin työssäoppimassa Viinikan puutarhalla. On mieletöntä nähdä millaisella vauhdilla kukat tällä hetkellä kasvavat nauttien aurinkoisista päivistä. Tänään keskityimme pelkästään Pelargonioiden nupustamiseen ja myyntikunnostamiseen. Samalla tuli valittua itselle pelargonit omalle terassille.



Kevään aikana olemme myös opetelleet kesäkukkaistutusten tekemistä ja tänään oli niidenkin kotiuttamisen aika. Yllä olevassa kuvassa korkeammassa ruukussa istutettuna Cosmoskukka ja sen juurelle Lumihiutaletta. Alla yksi Verbena -istutuksistani.


Ammattiosaamisen näytössä tein kaksi identtistä kukkaistutusta, joihin valitsin kuvassa näkyvät Tähtisilmät ja siniset Lobelliat, jotka tosin eivät vielä kuki.


-pia

Perennapenkki valmis


Uuteen perennapenkkiini istutin siis Tarhapäivänliljoja, Japaninjaloangervoja, Tarhajaloangervoja, Jaloangervoja, Rönsyleimuja, Kiiltoleimuja, Syysleimuja, Kääpiöakileijoja ja Kuunliljoja. Viimeiset tulivat omasta penkistä jakamisen myötä. Istutuksessa lisäsin vielä taimien istutuskohtaan reilusti Biolanin Puutarhamultaa.



Mullan ostoreissulla mukaan tarttui siis tämä minulle uusi tuttavuus ihana kukinnoltaan oleva Kääpiöakileija.





Perennapenkki on siis lähes valmis. Enään puuttuvat vain esikasvatuksessa olevat unikot ja lyhtykoisot sekä penkin reunusten viimeistely luonnonkivillä.

-pia

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Virkkausta sadesäällä


Nelisen viikkoa sitten ostin Alajärveltä Paaposta Eko-ontelokudetta aikomuksenani virkata keittiöön reilun kokoinen matto. En ole siis koskaan virkannut mattoja. Joskus kouluaikoina joitakin pakollisia virkkaustehtäviä käsitöissä ainoastaan tehnyt. Ostin heti 15 kiloa kuteita, pariin mattoon. Malliksi valitsin kuvan mukaisen kuvion. Kuva ja ohjeet vaihe vaiheelta löytyvät Nousevan Myrskyn blogista. Malli on helppo, mutta alkuun minut auttoi konkarivirkkaaja äitini. Paljon kutoneena ja muitakin käsitöitä tehneenä voin sanoa, että kyllä virkkaaminenkin on mukavaa vaikkakin tällaisen ison maton kutomisurakka on hartiavoimia vaativaa :-) Tavoitteena, nyt puolessa välissä (5 kg kudetta käytettynä), saada matto kesäksi lattialle. Väri kuteella on muuten hiekka.


-pia

Omassa pihassa viikonloppuaskareissa


Viikonlopun puutarha-askareet alkoi nyt jo reilun viikon kuivahtaneiden oksien silppuamisella. Apuna Bochin oksasilppuri. Syntyvä silppu on niin hienorakenteista, että hyödynsin sen omalla pihalla pensaiden juurella. Kannattaa varmistaa, että silputtavissa oksissa ja risuissa ei ole kasvitauteja kun niitä hyödyntää. Lisäksi istutin yhden Alppiruusun saunamökin nurkalle ison kiven juurelle ilahduttamaan saunan jälkeen vilvoittelevia. Kasvualustaa muokkasin Kekkilän havuille ja rodoille tarkoitetulla erikoismullalla sekä lisäsin lannoitteen.



Viimein aloitimme myös toteuttamaan etupihalle talvella oppitunneilla syntynyttä suunnitelmaani perennapenkistä helpottamaan nurmikonleikkuutamme. Pinta-alaa uudella kukkapenkilläni on ihan kohtuulliseti olkoonkin niin, että sitä reunustaa tai osana sitä tulee olemaan kolme isoa Lumipalloheisiä, Esikoita, Syyshortensioita ja pari valaisinta.


Muokkaustyöt saimme lauantaina lähes valmiiksi, mutta sitten sade hääti meidät sisätiloihin, Penkki on nyt kuitenkin loppusilausta vaille valmis kasvualustan osalta. Joitakin perennoja olen jo hankkinut ja ne odottavat istuttamista. Hankkijasta ostin muun muassa angervoja ja liljoja. Aikaisemmin kylvämäni unikot ja lyhtykoisot löytävät tästä penkistä myös paikkansa.


-pia

Varrennus ja silmutus


Viikon lopuksi perehdyimme ja opettelimme varrennusta ja silmustusta. Teoriaosuuden jälkeen harjoittelimme asiaa käytännössä. Opettajan johdolla opettelimme jalonnusveitsen teroittamista hiomakiven avulla.



Työvälineiden ollessa valmiit harjoittelimme leikkauksen tekoa. Tärkeää varrennuksessa on, että leikkaus tehdään kerralla kuntoon sekä perusrunkoon että jalonnusoksaan. Leikkauspintojen valmistuttua liitetyt oksat tuetaan varttamisfilmillä eli jalonnusteipillä. Teipin päälle tehdään vielä suojaus jalonnusvahalla, joka on itseasiassa mehiläisvahaa.




Harjoittelimme myös silmutusta, jossa perusrunkoon tehdään ensin T-viilto, johon sitten jalonnusversosta liitetään irrotettu silmu -lastu. Silmutuksessa myös tehdään sidonta jalonnusteipillä ja suojaus mehiläisvahalla.



-pia

Pensaiden ja puiden istuttaminen


Tänään vuorossa oli omakotitalon tontille pensasaidan istuttaminen. Kohteeseen oli aidaksi valittu Marja-aronia. Istutettavan raja-aidan kasvualusta oli lähtökohtaisesti hyvää, vain muutaman vuoden ollutta nurmialuetta. Aikaisemmin työn aloittanut ryhmä oli ottanut jo istutuslinjan rajapyykeistä ja aloittanut työn edellisenä päivänä. Ryhmämme jatkoi työtä ja pääsimme suoraan valmistelemaan istutusalueen hyödyntämällä ensin kanttausrautaa merkkaamaan nurmialueeseen poistettavan maa-ainesalueen. Poistettavana oli lähinnä pintamaa ja paikoin ollut savi. Tilalle toimme uutta kasvualustaa, jonka tiivistettiin polkemalla.


Valitut ja ennakkoon hankitut taimet olivat niin sanottuja avojuurisia taimia ja ne on säilytettävä istutukseen saakka koskeassa, juuret suojassa. Kasvutavaksi työn tilaajat olivat valineet vapaan kasvutavan ja näin taimien istutusväliksi valikoitui 50 cm. Tällaista aitaa ei siis muotoon leikata oikeastaan missään vaiheessa.



Taimien istutusta varten kaivetaan kasvualustaan riittävän syvä kuoppa, johon taimi istutetaan huolehtien samalla juurien hyvä leviäminen. Kasvualusta tiivistetään taimen ympärille jaloin kantapäitä hyödyntäen, lopuksi taimen tyvi vielä tarkistetaan oikean istustyvyyden varmistamiseksi. Istutuksen jälkeen huolehditaan kastelusta kastelemalla taimet kevyellä suihkulla/sumulla ja tehden kastelu useampaan kertaan. Mikäli kyseessä olisi ollut muotoon leikattava aita, olisi taimille tehty samalla istutusleikkaus.



Samassa kohteessa perehdyimme myös hedelmäpuiden istuttamiseen ja tässä tapauksessa rinteiseen paikkaan. Rinteeseen istutettaessa on tärkeää huolehtia taimipaakun oikeasta istutussyvyydestä ja alarinteen puolelle riittävästä maa-aines vallista, jottei taimen kasteluvesi pääse heti valumaan taimen juurelta muualle. Tärkeää istutuksen lisäksi on hedelmäpuun tuenta. Tuennassa käytetään ehdottomasti kahta tukevaa tuentapuuta, jottei nuori taimi pääse liikkumaan tuulessa tai lumikuormassa. Tuennassa käytetään taimen tuentapuihin tukemisessa esimerkiksi tervanarua, joka on pehmeä taimea ajatellen, mutta antaa hyvän tuennan. Myös kuminen materiaali on käytettävissä.


-pia